Geen producten (0)

Meelsoorten

In recepten kom je vaak verschillende meelsoorten tegen. Tarwe, spelt, rogge, boekweit … en dan is er nog het verschil tussen bloem en meel! Elke soort heeft natuurlijk zijn eigen specifieke eigenschappen en toepassingen. Hieronder een korte toelichting op de meelsoorten uit ons assortiment.

Maar eerst het verschil tussen meel en bloem. Zowel bloem als meel wordt (in bijna alle gevallen) gemaakt van graan. Door graan te malen ontstaat er meel. In meel zijn de kiemen en zemelen nog aanwezig waardoor meel iets bruiner is van kleur en vaak iets grover aanvoelt dan bloem. Wanneer het meel daarna gezeefd wordt en je dus de zemelen en kiemen eruit haalt, dan krijg je bloem. Bloem is fijner qua structuur en witter van kleur.

Tarwebloem wordt gemaakt van tarwe, een populaire en gangbare graansoort. Tarwebloem komt dan ook in vele zoete bakrecepten voor zoals cakes, muffins en koekjes. Daarnaast is het een mooie basis voor zelfgemaakte pizzabodems en witbrood. Ook kan tarwebloem als bindmiddel toegevoegd worden aan sauzen.

Volkoren tarwemeel is de grovere variant gemaakt van tarwe, dus waar de kiemen en zemelen nog aanwezig zijn. Volkoren tarwemeel wordt gebruikt voor het bakken van volkorenbrood, desembrood, volkoren pannenkoeken en volkoren koekjes. Het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezels bevindt zich in de buitenste laag van de korrel, hierdoor is volkoren tarwemeel rijker aan vitamines, mineralen en voedingsvezels.

Zeeuwse bloem wordt ook wel patisserie bloem genoemd. Deze tarwe wordt verbouwd in een streek met een “zeeklimaat”. Tarwe uit een gebied met een zeeklimaat bevat over het algemeen veel water. De korrels zijn vrij zacht, los van structuur, bevatten minder in water oplosbare eiwitten en de kwaliteit van deze eiwitten is minder hoog. Zeeuwse bloem is hierdoor ongeschikt voor brood, maar wel heel bruikbaar voor gebak, koekjes en cake.

Speltbloem is het resultaat als je spelt maalt en zeeft. Spelt bevat net als tarwe gluten. Soms wordt er beweerd dat spelt lichter verteerbaar zou zijn. Dit is nooit wetenschappelijk aangetoond, maar het kan natuurlijk zo zijn dat je persoonlijke voorkeuren hebt. Van speltbloem maak je onder andere speltpannenkoeken, koekjes en cake.

Speltmeel is de grovere spelt variant, dus inclusief zemelen en kiemen. Deeg van spelt moet je veel minder lang en voorzichtiger kneden dan tarwedeeg. Het is minder flexibel bij het kneden, rijst minder snel en is compacter. Volkoren speltmeel is geschikt voor het bakken van speltbrood, volkoren koekjes en volkoren pannenkoeken.

Roggemeel is het resultaat van gemalen rogge. Roggemeel oogt wat grijs en bevat minder gluten dan tarwemeel. Hierdoor rijst roggemeel minder goed. Van roggemeel kan je roggebrood, ontbijtkoek en crackers maken. Daarnaast kan roggemeel dienst doen als basis voor verse gist.

Boekweitmeel wordt gemaakt van boekweit. Eigenlijk is dit geen graan, maar een plantensoort. Omdat de boekweit vruchtjes veel lijken op graankorrels, worden ze op dezelfde manier verwerkt en vermalen tot boekweitmeel. Boekweit bevat van nature geen gluten. Maar omdat het gemalen wordt in de molen, geven wij geen glutenvrij garantie. Boekweitmeel is geschikt voor het maken van boekweitpannenkoeken, bananenbrood en crackers.

Durumbloem
 is een bloem met veel gluten gemaakt van durum tarwe. Durum is een ‘harde’ tarwesoort en erg elastisch. Deze bloemsoort is uitermate geschikt voor het zelf maken van pasta.


Meel van de Molen | Meelsoorten