Geen producten (0)

BASISRECEPT BROOD

voor 1 brood

Basisrecept voor wit brood
- 500 gram Leemansmolen Tarwebloem
- 7 gram droge gist
- 10 gram suiker
- 9 gram zout
- 25 gram zachte ongezouten boter
- 300 milliliter water (20-25 graden Celsius)
Verder nodig: bakblik voor brood of een grote cakevorm

Basisrecept voor bruin brood
- 300 gram Leemansmolen Tarwebloem
- 200 gram Leemanmolen Volkoren tarwemeel
- 7 gram droge gist
- 9 gram zout
- 30 gram zachte ongezouten boter
- 140 milliliter water (20-25 graden Celsius)
- 120 milliliter karnemelk (20-25 graden Celsius)
- 50 gram ei (kamertemperatuur)

Verder nodig: bakblik voor brood of een grote cakevorm

Kneden van het deeg
Doe alle ingrediënten (zie hierboven de recepten voor een wit en bruin brood) in een kom of stort het op je werkblad. Kneed het deeg met je handen in ongeveer 20 minuten tot een soepel deeg. Een keukenmachine met deeghaak kan hierin natuurlijk ook uitkomst bieden.

1e rijs
Vorm het deeg tot een bal en leg het in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg in ongeveer 60 minuten tot dubbel volume rijzen.

Vormen van het brood
Stort het deeg op de werkplek. Druk de lucht eruit en bol het deeg losjes op. Laat afgedekt 15-30 liggen. Vorm vervolgens het deeg en leg het gevormde deeg in een ingevet en bebloemd bakblik met de naad naar beneden.

2e rijs
Laat het deeg in 45-65 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als het deeg langzaam terug veert als je met je vinger er op drukt.

Oven voorverwarmen
Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220°C (boven- en onder warmte). Bij een heteluchtoven moet de temperatuur met ongeveer 20°C verlaagd worden.

Bakken
Bak het brood 20 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 180°C. Bak het brood in nog 20 minuten gaar en bruin. Los het brood gelijk na het bakken uit het blik en laat het brood afkoelen op een rooster.
Basisrecept brood