Geen producten (0)

RECEPT

(voor 1 kerstboom breekbrood bestaande uit 11 broodjes)

- 500 g Leemansmolen tarwebloem*
- 340 g volle melk (lauwwarm)
- 7 g gist 
- 10 g kristalsuiker
- 10 g zout
- 30 g roomboter of margarine
- zaden en/of pitten voor de decoratie

Verder nodig:
- bakplaat
- bakpapier

BEREIDING

Kneden van het deeg
Doe alle ingrediënten (behalve de zaden en pitten) in een kom of stort het op je werkblad. Kneed het deeg met je handen in ongeveer 10-15 minuten tot een soepel deeg. Een keukenmachine met deeghaak kan hierin natuurlijk ook uitkomst bieden.

1e rijs
Vorm het deeg tot een bal en leg het in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg in ongeveer 60 minuten tot dubbel volume rijzen.

Vormen van het brood
Stort het deeg op de werkplek. Druk de lucht eruit en verdeel het deeg in 11 gelijke stukken. Maak mooie balletjes door het deeg op het aanrecht te leggen, je handpalm erop te leggen en een draaiende beweging te maken. Maak de bovenkant iets nat en druk de balletjes in een schaaltje met de zaden of pitten. Druk de zaden/pitten daarna iets aan. Leg de ballen op een bakplaat met bakpapier. Leg de broodjes losjes tegen elkaar aan.

2e rijs
Dek de kerstboom af en laat het deeg in 45-60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als het deeg langzaam terug veert als je met je vinger er op drukt.

Oven voorverwarmen
Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220°C (boven- en onder warmte).

Bakken
Bak het brood in ongeveer 15 minuten gaar en bruin. Laat het brood afkoelen op een rooster.

Eet smakelijk!

Variatie-tip: Strooi wat geraspte kaas over de broodjes in plaats van de pitten voor een kaas-kerstboombrood.

 

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren en om de website naar behoren te laten werken. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.